Відразу у декількох країнах випробовують вакцину від коронавірусу

Відразу у декількох країнах випробовують вакцину від коронавірусу

За підрахунками біологів, вже в червні прототип рекомбінантної вакцини отримають перші добровольці. Це, мабуть, сама хвилююча частина дослідження, саме вона покаже – працює препарат або треба все починати спочатку.

В Австралії 130 жителів острова встигли випробувати на собі щеплення. 26 травня вони отримали дозу експериментальної вакцини, якщо пощастить, через 21 день у випробовуваних з’явиться імунітет.

«Одна з особливостей нашої вакцини полягає в тому, що ми можемо використовувати дуже низькі дози, тому що вона настільки імуногенною. Це дозволить нам зробити багато доз. Ми прямо зараз, за ​​проектом, можемо зробити не менше ста мільйонів доз до кінця року і 1,5 мільярда доз в наступному, 2021 році », – повідомив доктор, головний науковий співробітник компанії Novavax Грегорі Гленн.

Шукають вакцину від COVID-19 і в Китаї – тут в арсеналі біологів теж кілька прототипів, вчені працюють над препаратами як на основі живого вірусу, так і инактивированного.

Успішно синтезували свій продукт і в США – там зробили ставку на матричну РНК-щеплення. Але остільки створення і виробництво препарату процес складний і дуже дорогий – потрібні мільярди доларів, вчені шукають більш доступні формати. Так,  відразу в декількох лабораторіях працюють над интраназальной вакциною, яку можна просто закапати в ніс.

Зараз в світі відомо, принаймні, про 124 розробках вакцин, більше десятка з них вже проходять клінічні випробування. Вчені поспішають – треба встигнути до другої хвилі коронавируса, яку чекають восени – часу залишається все менше.

Поділитись