Від України вимагають підняти ціни на газ

Від України вимагають підняти ціни на газ

Україні, швидше за все, доведеться підвищити ціни на газ для населення. З відповідною вимогою до Міжнародного валютного фонду приєднався Держдепартамент США. Вашингтон чекає від Києва проведення запропонованих йому реформ.

Якщо Україна продовжить ігнорувати ці вимоги, то ризикує не отримати черговий кредитний транш, що різко підвищить ризик дефолту. Під час зустрічі з українським Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним виконуючий обов’язки держсекретаря США Джон Салліван закликав керівництво країни створити антикорупційний суд і підняти ціни на газ, заявила представник Держдепартаменту США Хізер Науерт.

Мова йде не про просте підвищення тарифів, а про реформу ціноутворення. Міжнародний валютний фонд вважає, що треба впровадити автоматичну прив’язку внутрішніх цін на газ до цін, за якими він імпортується. Так, НАК «Нафтогаз України» хочуть безпосередньо змусити продавати газ населенню, а ціну зробити дворівневою. За поточним тарифом (6,96 тис. грн за 1 тис. кубів, близько $ 260) споживачі будуть платити за газ у рамках певної соціальної норми споживання, а ціна за наднормативний відбір буде вище на 60-65%. Поки Кабінет Міністрів України відклав підвищення тарифів до 1 червня, пише dom.ria.com.

Поділитись