Верховна рада заборонила повертати Приватбанк Коломойському

Верховна рада заборонила повертати Приватбанк Коломойському

Верховна рада України напередодні 270 голосами “за” прийняла закон, який спрямований на врегулювання виведення з ринку неплатоспроможних банків і заборону на їх повернення екс-власникам.

Прийнятий документ важливий для України в плані співпраці з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. Крім того, закон забороняє повернення Приватбанку його колишньому власнику, українському бізнесменові Ігорю Коломойському, який вже заявив, що звернеться за даним фактом до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

29 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що ніхто з його нової команди не збирається повертати «проблемні» банки, в тому числі Приватбанк, колишнім власникам.

Коломойський покинув Україну в червні 2017 року, через кілька місяців після остаточної націоналізації Приватбанку, основним акціонером якого він був. Сам бізнесмен був звинувачений у переведенні активів з банку. Спочатку він проживав в Швейцарії, пізніше переїхав до Ізраїлю. 16 травня після обрання Зеленського президентом Коломойський повернувся в Україну. Пізніше він заявив про плани знову стати співвласником Приватбанку.

У 2016 році уряд України вирішив націоналізувати Приватбанк. В кінці 2017 року Високий суд Англії видав наказ про всесвітній арешт їх активів на суму $ 2,5 млрд. Однак у грудні 2018 року суд вирішив, що позов Приватбанку не підпадає під їх юрисдикцію, а також зобов’язав банк сплатити проміжні витрати відповідачів.

Поділитись