Верховна Рада ухвалила закон про зміну підлеглості релігійних громад

Верховна Рада ухвалила закон про зміну підлеглості релігійних громад

Верховна Рада України ухвалила закон щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи. Документ ухвалили, як закон, в першому читанні і в цілому. “За” проголосували 229 народних депутатів.


Законом вносяться зміни до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, якими визначено, що релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

У законі вказано, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади.

Визначено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

Законом передбачено, що частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду та укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).

Прикінцевими положеннями закону передбачено, що релігійна організація, у разі прийняття рішення про зміну підлеглості, повідомляє про це рішення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації, а в Автономній Республіці Крим – Раду міністрів АРК, які забезпечують оприлюднення цього рішення на своєму офіційному веб-сайті.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Поділитись