Верховна Рада ухвалила закон про реорганізацію лікарень

Верховна Рада ухвалила закон про реорганізацію лікарень

В Україні прийнятий закон, що встановлює пільговий період для перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у казенні та комунальні некомерційні підприємства.

Відповідний документ Верховна Рада прийняла 297 голосами у другому читанні та в цілому напередодні, передає Укрінформ.

Пільговий період триватиме до 31 грудня 2020 року і передбачатиме: звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, від необхідності проведення обов’язкової оцінки майна; спрощену процедуру передачі нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств та інше.

Як зазначив голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький, цей документ передбачає вирішення низки проблем, які ускладнюють впровадження нових механізмів фінансування установ охорони здоров’я. Передбачається, що Кабмін отримує право розробляти і реалізовувати державні цільові програми розвитку комунальних закладів охорони здоров’я, а також може стверджувати в кожному регіоні перелік опорних закладів охорони здоров’я.

Крім того, в Основах законодавства про охорону здоров’я України і в Законі України «Про екстрену медичну допомогу» уточнюються повноваження органів місцевого самоврядування в частині управління закладами охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам або є об’єктами права спільної власності територіальних громад, формування і розвитку їх мережі , організації їх матеріально-технічного, кадрового та фінансового забезпечення. Пропонується надати комунальним установам охорони здоров’я можливість утворюватися і функціонувати як спільне комунальне підприємство.

Проектом закону передбачено поширити на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівників системи екстреної медичної допомоги.

Законопроект передбачає також перенесення встановленого Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» терміну введення програми медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги на 1 квітня 2020 року, що дозволить установам охорони здоров’я завершити процедуру реорганізації.

Поділитись