Вченим Росії відмовили в експорті унікального закордонного обладнання

Вченим Росії відмовили в експорті унікального закордонного обладнання

Російським вченим відмовили в експорті унікального іноземного обладнання, при тому, що санкції США не поширюються на наукову сферу.

Так, Об’єднаний інститут високих температур РАН вже протягом року не може купити камеру надвисокої роздільної здатності. Фемтосекундна камера здатна робити знімок раз в +0,000000000000001 секунди. Однак країна-виробник не має наміру продавати її в Росію.

Як повідомив завідувач лабораторією діагностики речовини в екстремальних станах Сергій Пікуза, інститут отримав від міністерства вищої освіти і науки РФ кошти на оновлення приладового парку.

Але з трьох існуючих в світі постачальників двоє відмовили відразу. Третій же дав згоду пройти всі складні процедури надання експортної ліцензії від свого уряду. Проте, вже більше року очікує дозволу на поставку в Росію.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росію внесли до списку країн, яким відмовляють у експорті оборонних технологій. Вчений сказав, що список санкцій США адресний. Він напевно торкнеться розробників авіаційної та космічної техніки, а також біотехнологів. Нові заходи не повинні викликати критичних проблем, але, якщо до них приєднаються інші країни-лідери в технологіях, то проблеми в проведенні ряду досліджень можуть стати нерозв’язними.

Поділитись