Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в Сирії

Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в Сирії

Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в населених пунктах близько нафтових полів на північному сході Сирії.

Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер. За його словами, війська, що залишають республіку,  відправляться до сусіднього Іраку. Експерти вважають, що припинити витратну участь США в близькосхідних конфліктах Трампу не дозволяє тиск з боку політичного істеблішменту. США залишать контингент американських військових в північно-східній Сирії, щоб не допустити можливий перехід нафтових полів регіону під контроль ІГІЛ. Про це повідомив глава Пентагону Марк Еспер під час свого візиту до Афганістану.

“На даний момент в парі міст в безпосередній близькості від цього району знаходяться наші війська. Мета – перекрити доступ, особливо до грошових надходжень, організації ІГІЛ і інших угруповань, які можуть спробувати залучити ці кошти для фінансування своїх зловмисних дій”, – наводить слова Еспера Reuters.

Крім того, напередодні Еспер заявив, що американські військові, які будуть виведені з Сирії, відправляться не в Ірак. Еспер не виключив, що американські військові братимуть участь в «контртерористичних операціях» в Сирії, виїжджаючи на них зі свого розташування в Іраку. За словами глави Пентагону, у спрямованих до Іраку американських військових сил буде два завдання.

“Перша – допомога у захисті Іраку, а друга, коли ми розберемося з подальшими кроками, – реалізація місії по боротьбі з ІГІЛ. На момент закінчення виведення військ ситуація може змінитися, але в даний час наша стратегія така”, – наводить слова Еспера агентство Associated Press.

При цьому він підкреслив, що американські військовослужбовці продовжують залишати свої позиції в Сирії.

“Виведення військ США з північно-східної Сирії триває. Ми говоримо про тижні, а не про дні … Поточний план складається в передислокації цих сил в західний Ірак”, – додав глава Пентагону.

Міністр оборони США уточнив, що в перекидання братимуть участь близько 1 тисячі військових. Незабаром і начальник апарату Білого дому Мік Малвейні в ефірі Fox News Sunday зазначив, що «якнайшвидшим способом вивести американських військовослужбовців з небезпечної зони є їх перекидання в Ірак».

Фото: AFP

Поділитись