Валюту в Україні продаватимуть на пошті

Валюту в Україні продаватимуть на пошті

З 7 лютого Нацбанк скасує та послабить частину валютних обмежень. Українцям дозволять купувати через інтернет долари чи євро в межах 150 тис. грн на день. За кордон можна буде переказувати за рік суму в еквіваленті 150 тис. грн. Раніше дозволяли не більш як 15 тис.

— Із лютого Нацбанк планує запровадити режим надзвичайного валютного стану. Він може тривати близько двох років, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Фактично більшість валютних обмежень залишаться. Це обов’язковий продаж виручки експортерами, заборона купувати валюту за кредитні кошти тощо. Щоправда, громадянам стане легше переказувати валюту за кордон без відкриття рахунку. Ліміт збільшили до 150 тисяч гривень в еквіваленті. Для бізнесу якихось спрощень закон не дає.

Валютні обмеження Нацбанк планує скасувати в три етапи. Зараз перебуваємо на першому. На другому мають зменшити обов’язковий продаж експортної виручки з 50 до 30 відсотків, на третьому взагалі його прибрати.

Поки немає позитивних факторів, які свідчили б, що ми швидко пройдемо ці етапи. Іноземний інвестор, який відкриває підприємство в Україні, не розуміє, чому він обов’язково має продавати половину своєї виручки на міжбанківському валютному ринку. Для нього ці гроші — така ж власність, як акції, земельна ділянка чи нерухомість. Зараз українцям забороняють купувати валюту за кредитні кошти. Наприклад, підприємець хоче придбати обладнання за кордоном. А власних грошей не вистачає. Розрахуватися кредитними теж не можна. Це обмеження стримує технологічний розвиток країни.

Із лютого банки зможуть продавати клієнтам за валюту державні цінні папери. Попит на них буде. Адже доходи за державними облігаціями у валюті перевищують ставки за банківськими депозитами. Щоправда, це не нормально, коли за облігаціями платять 5–6 відсотків, а за депозитами — один.

Є й позитивна новина — українцям дозволять купувати та продавати валюту не тільки в банках чи обмінниках, а й на пошті. Чим більше Укрпошта надаватиме додаткових фінансових послуг, тим менше буде скиглити, що їй не вистачає грошей на підвищення зар­плат листоношам та доставку пенсій. Насправді функції цього держпідприємства потрібно розширювати. Перетворити його в поштовий банк. Надати право залучати депозити, кредитувати та страхувати населення, пише gazeta.ua.

Поділитись