В Золотому розпочався процес розведення сил

В Золотому розпочався процес розведення сил

Глава МЗС Вадим Пристайко повідомив про те, що в Золотому вже почався процес розведення сил і засобів відповідно до досягнутої раніше домовленості в контактній групі з врегулювання ситуації на сході країни.

“Розведення в Золотому відбувається прямо зараз, ми стартуємо з сьогоднішнього дня, – заявив він перед початком Інвестиційного форуму в Маріуполі. – Ми затрималися, бо це не просто відведення, а воно повинно було бути підготовлено та проконтрольовано з боку ОБСЄ”.

Як пояснив Пристайко, до моменту розведення співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні “повинні були виставити більше нарядів, встановити камери відеоспостереження, щоб побачити цей процес”. Він також стверджував, що з української сторони раніше “війська і важке озброєння були відведені на десятки кілометрів”. Тепер, за словами міністра, відбувається “розведення військ, задіяних на лінії зіткнення сторін.

“Воно тільки що почалося”, – зазначив Пристайко.

Рамкове рішення про розведення сил і засобів в Донбасі була підписана представниками України, так званих ЛНР, ДНР, Росії та ОБСЄ ще у вересні 2016 року. Документ передбачав створення зон безпеки на трьох пілотних районах – у Золотого, Петровського та Станиці Луганській. Спочатку вдалося розвести війська в перших двох пунктах. Але потім військові частини знову туди повернулися. Чергові спроби почалися тільки влітку нинішнього року, після приходу до влади Володимира Зеленського.

Поділитись