В Японії заявили про свою позицію щодо Курил у зв’язку з поправками до Конституції РФ

В Японії заявили про свою позицію щодо Курил у зв’язку з поправками до Конституції РФ

Уряд Японії не коментує голосування по внесенню змін до Конституції РФ, проте його базова позиція з питання південних Курильських островів і укладення мирного договору залишається незмінною.

Про це на регулярній прес-конференції заявив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга.

“Ми уважно стежимо за тим, що відбувається в російській внутрішній і зовнішній політиці, проте як уряд ми це (внесення поправки в Конституцію) не коментуємо. У нашій позиції, яка полягає в тому, щоб продовжувати щільні переговори, спрямовані на рішення територіального питання з подальшим підписанням мирного договору, змін немає”, – відповів він прохання журналістів прокоментувати голосування з питання внесення змін до Конституції РФ.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть консультації про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південної частини Курил.

У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, проте японська сторона заперечує приналежність Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і групи нині незаселених островів, яку в Японії називають Хабомаї. МЗС РФ неодноразово підкреслював, що російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву.

Поправка до Конституції РФ має на увазі в тому числі заборону на відчуження територій країни.

Загальноросійський голосування з питання внесення змін до Конституції РФ проходило з 25 червня по 1 липня, основним став останній день. Щоб поправка вступила в силу, її повинні підтримати більше половини учасників голосування, поріг явки не встановлено. Центральна виборча комісія РФ після обробки 99,02% протоколів “намалювала” порядку 78,03% тих, хто проголосував висловилися в підтримку змін.

Поділитись