В Японії надали підтримку вченому, який працює над створенням ембріонів тварин

В Японії надали підтримку вченому, який працює над створенням ембріонів тварин

Уряд Японії вирішив надати підтримку вченому, який працює над створенням ембріонів тварин, що містять клітини людини.

Біолог Хиромицу Накаучі хоче створити людську підшлункову залозу у гризунів, таких як щури і миші. Про це йдеться в статті Popular Mechanics., передає nv.ua.

«Нарешті, ми можемо почати серйозні дослідження в цій галузі після 10 років підготовки. Ми не очікуємо негайного створення людських органів, але це дозволяє нам просувати наші дослідження, грунтуючись на ноу-хау, накопичених нами до цього моменту», — сказав Хиромицу Накаучі в інтерв’ю японським ЗМІ.

Накаучі є професором Інституту медичних наук Токійського університету (IMSUT), а з 2008 року він є директором його Центру біології стовбурових клітин і регенеративної медицини.

Спочатку Накаучі планує вирощувати ембріони мишей двотижневого віку. Потім він перейде на ембріони щурів і збільшить їм термін життя до 15 днів, а вже потім має намір домогтися дозволу на вирощування ембріонів свиней 70-денного віку.

В результаті дослідники планують домогтися створення тварин з органами з людських клітин, які можна було б пересаджувати людям як донорські.

Подібний експеримент ніколи не проводився в Японії, і нові керівні принципи дозволяють проводити дослідження «тільки за умови, що дослідники зроблять відповідні кроки, щоб запобігти народженню неоднозначної істоти, у якої може бути частина людини».

Але Накаучі каже, що цього не станеться.

«Кількість людських клітин, вирощуваних в тілах овець, надзвичайно мала, наприклад, одна на тисячу або одна на десятки тисяч. На цьому рівні тварина з людським обличчям ніколи не народиться», — сказав він.

Проте деякі вчені ставлять під сумнів використання гризунів.

«Якщо мета таких досліджень полягає в тому, щоб знайти терапію для людей, експерименти на щурах і мишах навряд чи дадуть корисний результат, тому що розмір органу буде недостатнім, і результат буде далеким від людини з точки зору анатомії», — зазначив фахівець з природничих наук Джиро Нудешіма в інтерв’ю виданню Асахі Сімбун.

Поділитись