В уряді розповіли, як рятуватимуть економіку після кризи

В уряді розповіли, як рятуватимуть економіку після кризи

Кабінет міністрів прогнозує, що за підсумками 2020 року падіння української економіки складе 4,8%, а безробіття зросте до 9,4%.

Про це під час брифінгу заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко.

«Як ми бачимо в цьому році, зниження економіки становитиме 4,8% до ВВП. У тому числі йде зростання безробіття. Безробіття буде як тимчасовим, так і постійним, виходячи з тих реалій, які зараз складаються. Ми прогнозуємо зростання безробіття цього року до 9,4%», – сказав він.

За словами Петрашка, першочерговими завданнями для уряду сьогодні є збереження максимальної кількості робочих місць, підтримка тих українців, які вже втратили роботу, а також забезпечення відновлення економіки після закінчення пандемії коронавірусу.

Він повідомив, що на сьогодні вже зареєстровано 364 тисячі безробітних, що на 13% більше, ніж в 2019 році. Міністр додав, що уряд розширює програму допомоги безробітним і спрощує доступ до неї.

Також розробляється варіант розширення програми пільгового кредитування бізнесу «5-7-9», готується більш широка програма допомоги промисловості. Крім того, в держбюджеті збережена підтримка аграріям, а за рахунок державного оборонного замовлення планується підтримувати високотехнологічні галузі. Що стосується середньострокових планів, то Кабмін готує для цього програму змін держзакупівель.

«Щоб українські виробники і іноземні підприємства, які виробляють свою продукцію на території України, отримали більший доступ до цього державного замовлення, що відповідає кращій практиці в Євросоюзі і в США», – сказав Петрашко.

Зростання реального ВВП України в четвертому кварталі 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року склало 1,5%, сповільнившись з 4,1% в аналогічному вираженні кварталом раніше. За даними Мінекономіки, в січні-лютому 2020 року падіння ВВП склало 0,2%. У міністерстві очікують, що коронавірус і заходи по боротьбі з ним спричинять серйозні наслідки для вітчизняної економіки, особливо в першому півріччі.

За матеріалами УНІАН.

Поділитись