В Україні з’явився небезпечний конкурент соняшника

В Україні з’явився небезпечний конкурент соняшника

Все більше українських фермерів цікавляться амарантом. Рентабельність його вирощування доволі висока, а попит набагато перевищує існуючу пропозицію. Переробні підприємства вже зараз укладають угоди на викуп 100% майбутнього врожаю.

За середньої врожайності в 20 ц/га та ціни товарного насіння 25 тис. грн/т з гектара можна отримати від 50 тис. грн виручки. Органічний амарант купують ще дорожче — 35 тис. грн/т.

При цьому варто враховувати, що на практиці врожайність амаранту сягає 50 ц/га, і це не межа. Окрім насіння, є попит на олію, шліфовану крупу, борошно і навіть макуху із зародків.

Амарант — посухостійка рослина і підходить для всіх регіонів України. Він є гарним попередником у сівозміні і покращує врожайність ґрунту. Проте виростити його вартує чимало зусиль.

Рослина боїться заморозків і сходить лише коли температура ґрунту сягне 12-14 градусів. До цього часу важко зберегти вологу в верхньому шарі ґрунту, особливо на півдні. Та й не завжди вдається якісно висіяти амарант: діаметр насіння складає всього 0,6-0,8 мм, а глибина висіву має становити 1-2 см.

Окрім того, рослина не любить кислих та бідних ґрунтів. Зате на родючих його можна вирощувати без внесення добрив.

Зараз в Україні нараховується понад 30 виробників амаранту. Вирощують його на різній площі — від кількох гектарів до 150-ти (наприклад, на Закарпатті), пише “Українська аграрна кофедерація”.

Поділитись