В Україні майже не залишилося соняшнику для експорту

В Україні майже не залишилося соняшнику для експорту

Високий попит з боку переробників всередині країни, як і очікувалося раніше, зробив свою справу на фоні зменшення врожаю соняшнику. Так, обсяги експорту соняшнику в поточному 2017/18 сезоні (вересень-травень)значно скоротилися в порівнянні з минулим маркетинговим роком, знизившись до 29,3 тис. тонн проти 182,4 тис. тонн роком раніше.

Як повідомляють аналітики УкрАгроКонсалт, починаючи з 2000 року, менші відвантаження за аналогічний період фіксувалися тільки в сезоні 2004/05, коли було експортовано всього близько 11 тис. тонн олійного насіння. У травні 2018 року Україна експортувала мінімальний з початку поточного сезону обсяг соняшнику – 1,4 тис. тонн, що на 63% менше порівняно з минулим місяцем і на 75,4% порівняно з травнем минулого року.

Для експортного ринку соняшнику з України в поточному 2017/18 сезоні характерно не тільки скорочення кількості імпортерів майже вдвічі, але і значне звуження існуючих ринків збуту. При цьому в напрямку європейських країн відвантажено майже 80% всього експорту. На долю Туреччини припадає 6%, Лівії та Грузії по 2%, однак обсяги експорту в ці країни не перевищують 2 тис. тонн, повідомляє UBR.

Поділитись