В Україну приїде оціночна місія ЄС для переговорів щодо «промислового безвізу»

В Україну приїде оціночна місія ЄС для переговорів щодо «промислового безвізу»

Стало відомо, що найближчим часом до України має приїхати місія Євросоюзу, яка має оцінити готовність країни до початку переговорів про так званий промисловий безвіз.

Як інформує hromadske.ua, про це повідомив прем’єр Олексій Гончарук у Брюсселі, де проходить шосте засідання Ради асоціації Україна — ЄС.

За його словами, серед топ-пріоритетів для української влади — «промисловий безвіз», тобто Угода про відповідність та прийнятність промислової продукції (Угода ACAA).

Олексій Гончарук зазначив, що останнім завданням України для початку переговорів щодо цього «безвізу» став закон про зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду, який ухвалили в грудні.

«Тепер очікуємо найближчим часом візит до України попередньої оціночної місії ЄС для оцінки готовності інфраструктури та законодавства України до початку перемовин», — додав прем’єр.

Зазначається, що чинні умови Угоди про асоціацію та угоди про вільну торгівлю з ЄС передбачають встановлення квот на безмитний експорт до країн Євросоюзу. Ці квоти інколи є замалими. Так, наприклад, квота на експорт меду у 2020 році склала 6 тисяч тонн. Українські виробники використали її за 10 днів.

Поділитись