В Україні з січня зросте ціна на транспортування ГТС скрапленого палива

В Україні з січня зросте ціна на транспортування ГТС скрапленого палива

У листопаді “Нафтогаз України” підвищив ціни для населення майже на 15 відсотків. Для заводів тарифи зросли на 20 відсотків ще минулого місяця. А з 1 січня оператор ГТС підніме вартість транспортування газу, через що багато стратегічних підприємств можуть збанкрутити.

Заява “Нафтогазу” про підвищення цін на газ для населення до 4,9 тисячі гривень за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і витрат на транспортування) ставить крапку в суперечці про те, хто насправді приймає ключові рішення в країні – уряд або паливний монополіст.

Навесні уряд вимагав від держкомпанії знизити тарифи і обіцяв звільнити Андрія Коболєва, главу “Нафтогазу”. Коболєв як і раніше на посаді, а тарифи зростають.

“Зеленський жартував про тарифи, що вони високі. Зеленський жартував про” Роттердам + “, що це корупційна формула. Але прямих обіцянок він не давав. Звичайно, люди десь в напівнатяках хочуть бачити те, що вони хочуть бачити”, – пояснював представник президента в уряді Андрій Герус (на цьому тижні він втратив посаду).

“Нафтогаз” пов’язує нинішнє зростання цін з подорожчанням імпортного палива за останні два місяці – з 174,6 до 199,5 долара за тисячу кубометрів. При цьому Київ ігнорує пропозицію російського “Газпрому” про укладення контракту на прямі поставки, які обійдуться на чверть дешевше.

В ефірі одного з місцевих телеканалів голова українського Міненерго Олексій Оржель повідомив: навіть якщо така домовленість і з’явиться, він “особисто як міністр буде виключати цю знижку з ринку, щоб у нас знову не було цієї диспропорції”.

Аналітики відзначають, що найбільше від новорічного “подарунка” “Нафтогазу” постраждають виробники мінеральних добрив – “Черкасиазот”, “Рівнеазот”, “Дніпроазот” і інші. За словами президента Союзу хіміків України Олексія Голубова, ці підприємства і так працюють з рентабельністю один-два відсотки, і чергове підвищення цін на газ, внесок якого в собівартість продукції досягає 80 відсотків, призведе до зупинки виробництва, через що втратять роботу близько 20 тисяч українців.

Поділитись