В Україні вже реформували 336 друкованих ЗМІ

В Україні вже реформували 336 друкованих ЗМІ

Незважаючи на всі труднощі, які супроводжували процес реформування ЗМІ, більше половини комунальних друкованих видань реалізували своє право на реформування. Про це заявив начальник управління розвитку інформаційної сфери Юрій Недяк, передає ukrinform.ua.

“Станом на 14 грудня поточного року реформовано 336 друкованих ЗМІ та редакцій. А саме 316 комунальних, що складає близько 52% від загальної кількості видань, що реально виходять, 20 державних, що складає 25%. Із загальної кількості працюючих редакцій приблизно у 7% з різних причин не ухвалено рішень співзасновників”, — сказав Недяк.

Водночас він звернув увагу, що наведені дані не є остаточними, оскільки кожного дня йде відповідний приріст.

“На підсумкову цифру ми вийдемо безпосередньо наприкінці року. До прикладу, станом на сьогодні ми маємо інформацію вже про 323 реформованих комунальних видань”, — зазначив Недяк.

Він також уточнив, що на сьогодні до зведеного переліку об’єктів реформування внесено 760 державних і комунальних друкованих ЗМІ. З них 662 комунальних і 98 державних. 72 видання наразі не виходять.

Щодо реформування державних ЗМІ Недяк зазначив, що цей процес відбувався значно повільніше порівняно з реформуванням комунальної преси.

Він назвав лідерів та аутсайдерів реформи ЗМІ.

“Наразі лідерами процесу реформування є Вінницька, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Черкаська, Чернігівська області. Аутсайдерами є Київська, Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Закарпатська області та місто Київ”, — констатував Недяк.

Аналізуючи дані про реформування в областях, він зазначив, що є тенденція: інтенсивність процесу реформування залежить від розміру дотацій, які отримували редакції з відповідних місцевих бюджетів. Так, редакції, що тривалий період не мали суттєвих фінансових надходжень у вигляді таких бюджетних дотацій, реформувалися одними з перших. І навпаки, ті редакції, які отримували значні кошти, не реформовувалися взагалі або відтерміновували здійснення необхідних процедур до останнього.

Поділитись