В Україні викрили чергову шахрайську «схему»

В Україні викрили чергову шахрайську «схему»

Національна поліція викрила шахрайську «схему» заволодіння коштами іноземної компанії судновласників. Сума збитків становить понад два мільйони гривень.  Про це йдеться на сторінці Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України в Facebook.

Викрили злочинну «схему» оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Національної поліції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

“В ході слідства поліцейські встановили, що організаторами злочинної «схеми» виступають посадові особи комерційної структури, а саме – морського агента, що надає відповідні послуги в морських портах Миколаїв та Чорноморська. Для цього підприємство уклало кілька договорів надання послуг з іншими товариствами, зокрема буксирних. Так, відповідно до угод останні надають послуги з буксирування суден замовника (морського агента) за вже визначеними тарифами, а той своєю чергою надає рахунки судновласникам для оплати. Для незаконного заволодіння коштами судновласників посадовці комерційної структури перед тим, як надсилати такі рахунки безпосередньо кінцевому платнику, фабрикували платежі буксирної компанії. В них завищували вартість наданих послуг до 50 відсотків від фактичних рахунків”, – йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, тільки за січень-травень за такою «схемою» лише одного з численних іноземних операторів ошукали на суму понад два мільйони гривень. У понеділок, 31 серпня, оперативники та слідчі поліції провели санкціоновані обшуки в офісах суб’єктів господарської діяльності, а також за місцем мешкання осіб, причетних до злочину.

Процесуальні заходи проводилися на території Одеської та Миколаївської областей. Крім того, з метою забезпечення відшкодування завданих збитків на рахунки комерційної структури – морського агента, що відкриті за кордоном та на які надходили кошти від іноземних контрагентів, накладено арешти. Досудове розслідування проводиться у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) та ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. 

Поділитись