В Україні виготовлять лише один танк «Оплот» за весь рік

В Україні виготовлять лише один танк «Оплот» за весь рік

Харківський завод імені Малишева, який входить до складу «Укроборонпрому», виготовить танк «Оплот».

За інформацією Defense Express, відповідний контракт був підписаний в січні з одним з спецекспортерів концерну.
Уточнюється, що угода передбачає створення тільки одного зразка танка в короткі терміни. Видання вказує, що «Оплот» повинен бути готовий до параду 24 серпня 2021 року, потім він буде використовуватися на міжнародних виставках.

«З огляду на, що програма імпортозаміщення, яка зараз має вагому частину комплектуючих російського виробництва, розрахована до 2023 року, цей танк не матиме нічого спільного з реальним серійним зразком», – пише Defense Express.

За даними порталу, також під питанням залишається ціна контракту. Справа в тому, що собівартість танку при використанні західних комплектуючих перевищує 5 мільйонів доларів, а в угоді фігурує сума всього лише в 3,5 мільйона доларів. Крім того, реальний термін виготовлення одного танка становить не менше восьми місяців, що не дає жодного шансу виготовити повноцінний танк з нуля, зазначає видання.

У червні 2019 року повідомлялося, що Міноборони України за президентства Петра Порошенко не замовляло для армії танки «Оплот». Експерти відзначали дорожнечу цих танків – один «Оплот», за підрахунками фахівців, обійдеться в суму, на яку можна модернізувати шість Т-64.

«Оплот» – українська модифікація радянського танка Т-80. Від попередника він відрізняється новою системою управління вогнем, командирським прицілом, оригінальною звареною баштою, бортовими екранами, вмонтованою системою динамічного захисту і системою оптико-електронної протидії «Варта».

Поділитись