В Україні відтермінували будівництво “Стіни” на кордоні з Росією

В Україні відтермінували будівництво “Стіни” на кордоні з Росією

Україна перенесла на 2025 рік завершення проекту по будівництву фортифікаційних споруд і охоронних систем на російсько-українському кордоні під назвою “Стіна”.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі країни. “Реалізацію проекту” Стіна “планується перенести ще на чотири роки і завершити до 2025 року”, – йдеться у відповіді прикордонної на запит української громадської організації StateWatch.

Необхідність продовження термінів виконання плану заходів щодо інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону прикордонники пояснили “скороченням фінансування, а також зростанням вартості будівельних матеріалів, робіт і послуг”.

Проект “Стіна” колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк представив у 2014 році як лінію фортифікаційних споруд на кордоні з Росією протяжністю дві тисячі кілометрів. Планувалося, що роботи будуть завершені за шість місяців, проте терміни продовжили спочатку на 2018 рік, потім – до 2021. Станом на середину 2019 року, за даними прикордонників, роботи, передбачені проектом, були виконані лише на 30%. Загальна очікувана вартість проекту складе 4,1 млрд гривень (близько $ 153 млн).

У березні 2016 року слідчі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) порушили кримінальну справу за фактом розкрадання 16,7 млн ​​гривень (близько $ 623 тис. За поточним курсом) при реалізації проекту “Стіна”. У 2017 році було затримано вісім осіб, підозрюваних в причетності до корупційної схеми.

За версією слідства, ряд чиновників Прикордонної України та представників бізнесу завищували обсяги фактично виконаних робіт в порівнянні з вказаними в документах, а також залучали фіктивні компанії для виведення коштів, виділених на будівництво. Крім того, в документах вказувалися роботи, які взагалі не виконувалися. В даний час ця справа перебуває на розгляді Вищого антикорупційного суду України.

Поділитись