В Україні триває битва петицій за передачу Києво-Печерської лаври ПЦУ

В Україні триває битва петицій за передачу Києво-Печерської лаври ПЦУ

Після того як представник РПЦ поставили під загрозу життя сотень тисяч українців в період карантину, закликаючи прихожан не побоюючись коронавірусу ходити до храмів і дотримуватися всіх ритуалів, а Києво-Печерську лавру перетворили в осередок COVID-19, питання про ступінь довіри даної релігійної структурі виник сам собою.

І зовсім не дивним було те, що на сайті президента України з’явилася петиція про передачу Києво-Печерської лаври в особисте користування ПЦУ, з позбавленням такого права абсолютно і повністю дискредитувала себе антидержавними і людиноненависницькими діями РПЦ.

І, так само саме, не дивно, що необхідні 25 тисяч підписів, петиція зібрала за лічені дні. Але президент України, Володимир Зеленський, який завдяки цій петиції міг і справді внести своє ім’я в історію України з великої літери, особливо в контексті року свого президентства, не наважився цього зробити. Він переклав відповідальність прийняття рішення на уряд України, причому, через повторне голосування, вже на сайті Кабінету міністрів України.

Що ж, нині на сайті Кабінету Міністрів України створена петиція і голосування йде повним ходом, але все ж …

Але все ж, слід враховувати ряд факторів, а саме … Сайт петицій на адресу уряду не настільки популярний серед українців, як його президентський аналог. А це означає, що накопичений за роки існування майданчика петицій до президента України громадський ресурс, на сайті КМУ проявиться не так активно.

Другий фактор – це затягування часу. Це виключно психологічний фактор, обумовлений тим, що тема і успіх її просування залежать від актуальності і свіжості супутніх подій. Простіше кажучи: “куй залізо поки гаряче”. І та обставина, що петиція з питання Києво-Печерської лаври дуже швидко зібрала 25 тисяч голосів, у Офісі президента постаралися нівелювати затягуванням її розгляду, пізніше – переведенням стрілок на КМУ, тепер же збором підписів на сайті КМУ, а далі – очікуванням вердикту безпосередньо КМУ.

Що ж, в черговий раз, питання державного масштабу, в руках українців.

Поділитись