В Україні створено вже більше 900 об’єднаних громад

В Україні створено вже більше 900 об’єднаних громад

Загалом в Україні створено вже більше 900 об’єднаних громад.

За даними порталу “Децентралізація”, ще понад 200 населених пунктів – районних центрів та міст районного значення – є потенційними центрами об’єднаних громад. Однак вони усе ще не долучені до процесу створення спроможних громад.

У системі місцевих фінансів особливу роль відіграє місцеве самоврядування, адже фінанси місцевого самоврядування є однією з форм і складовою фінансів місцевих органів влади. Фінанси місцевого самоврядування – це фінанси низових одиниць влади. Як відомо, від ефективності діяльності низової одиниці системи залежить ефективність усієї системи.

Одна з головних причин неефективності – відсутність перспективних планів формування громад областей. На жаль, часто обласні державні адміністрації та обласні ради не квапляться розробляти та вносити зміни до перспективних планів.

“На порталі “Децентралізація” є онлайн-калькулятор, створений за ініціативи уряду та за підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. Цей інструмент дозволяє містам та селищам за прогнозними обсягами доходів, видатків та міжбюджетних трансфертів порахувати, як зміниться бюджет громади, коли вона отримає статус об’єднаної», – повідомила Яніна Казюк, доктор державного управління, експерт з фінансів.

Поділитись