В Україні сім компаній оштрафували на 28 мільйонів доларів за високі ціни на вугілля

В Україні сім компаній оштрафували на 28 мільйонів доларів за високі ціни на вугілля

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав кілька державних і приватних компаній порушниками конкурентного законодавства при встановленні цін на вугілля і покарав їх штрафами на загальну суму 775 млн гривень ($ 27,7 млн).

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

У заяві комітету сказано, що деякі учасники ринку енергетичного вугілля за рекомендацією Міненерго синхронно підвищували ціни в період з 2016 по 2019 рік.

«В даному випадку Міненерго не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін. Адже на Україні продаж енергетичного вугілля здійснюється на ринкових умовах», – відзначили в АМКУ.

Також на сайті опубліковано перелік порушників, в числі яких державні підприємства «Держвуглепостач» і «Центренерго», а також ряд приватних компаній, в тому числі з групи Ріната Ахметова ДТЕК. За інформацією АМКУ, підприємства встановлювали подібні ціни на вугілля, що призвело до обмеження конкуренції на ринку генерації електроенергії. При цьому на ринку не було об’єктивних причин для вчинення таких дій.

Як заявив держуповноважений АМКУ Сергій Тищик, штрафи склали 775 млн гривень, зокрема для компаній Ахметова – 536 млн гривень (майже $ 19 млн). Відзначається, що найбільший штраф має сплатити компанія «Центренерго» – 205 млн гривень ($ 7,4 млн).

6 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про програму України щодо відмови від вугілля до 2030 року.

Поділитись