В Українї розповіли про боротьбу з “російською пропагандою”

В Українї розповіли про боротьбу з “російською пропагандою”

Директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович заявив, що для боротьби з «російської історичної пропагандою» необхідно посилювати якість історичної науки і розвивати в українців критичне мислення.

Про це пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, «протидія російської гібридної агресії» стане одним із пріоритетів роботи УІНП. Зокрема, відомство займеться боротьбою з «дезінформацією і міфами, які артикулює Росія». «Ми посилимо свою присутність, сприяючи виданню таких матеріалів як, наприклад, книга Сергія Громенко про 250 років російських міфів про історію Криму, тощо», – розповів Дробович.

Він додав, що останні заяви президента Росії Володимира Путіна про «якісь уявні споконвічні землі, які існують у свідомості політичного керівництва Росії», показують, що для боротьби з цим необхідно поширювати достовірні і історично верифіковані матеріали, які будуть розвінчувати міфи.

19 грудня Путін під час великої прес-конференції нагадав, що свого часу лідер більшовиків Володимир Ленін передав радянській Україні «споконвічно російські території», які ніколи не мали до неї ніякого відношення – все Причорномор’я і західні російські землі. Це було зроблено, щоб підвищити відсоток пролетаріату на Україні, яка тоді була в основному сільською. Путін назвав ленінське рішення дивним і додав, що тепер Росії доводиться розбиратися з цією спадщиною.

Заява російського лідера викликало обурення в Україні. Заступник міністра закордонних справ країни Василь Боднар заявив, що МЗС України однозначно засуджує спроби Росії зазіхнути на територіальну цілісність. Дипломат додав, що ці «вигадки» Путіна «не працюватимуть для України».

Поділитись