В Україні пропонують запровадити податок на криптовалюту

В Україні пропонують запровадити податок на криптовалюту

Група депутатів України запропонувала надати криптовалюті правового статуса і ввести оподаткування на доходи від операцій в розмірі 5% для фізичних осіб та 18% для юридичних.

Законопроект № 9083 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» зареєстрований у Верховній Раді.

Податок пропонують розраховувати з різниці від покупки і продажу криптовалюти. Сьогодні транзакції з обміну цифрової валюти не підпадають під оподаткування, повідомив «Інтерфакс-Україна».

Автори законопроекту хочуть таким чином створити ефективний спосіб правового захисту власників криптовалюти в Україні, щоб підвищити роль держави в глобальному розвитку криптоіндустрії.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що невизначеність правового статусу віртуальних активів призводить до того, що особи, які володіють ними (криптовалютою та іншими токенами), фактично не мають ефективного способу захисту їхнього права власності, що позбавляє Україну можливості активно брати участь у розбудові нової індустрії на основі технології розподіленого реєстру (блокчейн).

У 2014 році 30% світового майнінгу було сконцентровано в Україні.

Потім з вітчизняного ринку пішов майнінг-пул GHash.IO, який обробляв 51% всіх операцій, – через відсутність законодавчої бази і правового захисту.

У результаті національна частка в світовому майнінгу впала до 2-3%, наголосили автори законопроекту.

На їхню думку, українці, які сумарно володіють криптовалютою на суму 98,7 млрд грн, не можуть проводити IPO через відсутність легального статусу цифрової валюти.

Крім оподаткування, законодавці запропонували ввести такі терміни, як «віртуальні активи» і «майнінг».

Законопроект передбачає запровадження податку на криптовалюту з 1 січня 2024 року. Однак до цього моменту депутати запропонували тимчасово стягувати з підприємців мито в розмірі 5%.

За попередніми підрахунками, податок на криптовалюту принесе до державного бюджету мінімум 1,27 млрд грн на рік.

Поділитись