В Україні понад мільйон дітей опинились на межі голоду

В Україні понад мільйон дітей опинились на межі голоду

В Мінсоцполітики розповідають про збільшення виплат, але багатодітні родини кажуть, що цього не вистачає.

Понад мільйон дітей – 1 млн 400 тис. – в Україні опинилися за межею бідності через карантинні заходи під час пандемії – це найсвіжіші розрахунки експертів ЮНІСЕФ. Найважче одиноким матерям, багатодітним та родинам-опікунам сиріт.

У Мінсоцполітики тільки за період карантину виявили 35 тисяч сімей, які опинились у кризовій ситуації, пише ТСН.

Дітям, які цілодобово вдома щодня потрібно кілограм крупи, пачка цукру, кілька хлібин і звісно ще просять постійно щось смачненьке. 41-однорічна Світлана зізнається, що іноді не знає чим нагодувати дітей.

«Я не з тих, хто проситиме, мені простіше піти заробити, але не можу заробити фізично, не встигаю, у мене немає вертольотів, літаків», – плаче Світлана.

Додаткові заробітки мама втратила, бо нікуди не може добратись. Тисячу гривень допомоги від міста на карантині не врятували. Цей карантин волонтери називають голодним – у багатодітних родинах чи не щодня виникає питання – чим нагодувати дітей.

В Мінсоцполітики України, те що діти живуть впроголодь не визнають.

«Не погоджусь із цим, якби держава відвернулась і перестала виплачувати соцдопомоги. А сьогодні збільшено виплати соцдопомоги», – каже місцевий чиновник.

Як приклад, де шукати порятунок, урядовці радять на сайті Мінсоцполітики – знайти платформу «Допомога», де можна онлайн подати заявку і щонайменше продуктами тут точно обіцяють допомогти.

Експерти ЮНІСЕФ прогнозують, що самотужки із бідністю після карантину не справляться мільйони родин: “Навіть за оптимістичним сценарієм, за межею бідності опиняться додатково шість мільйонів українців, включно з 1,4 мільйона дітей. Найгірша ситуація з багатодітними родинами, сім’ями з дітьми віком до трьох років, самотніми батьками та пенсіонерами віком від 65 років”.

Поділитись