В Україні подорожчає картопля

В Україні подорожчає картопля

Картопля для українців вже давно стала «другим хлібом»: за рік середньостатистичний громадянин України з’їдає понад шість кілограм цього овоча.

Держстат відзначає, що хліба українець споживає не набагато більше – близько восьми кілограмів. Проте вже у вересні на українців чекає неприємний сюрприз – картопля відчутно подорожчає, повідомляє «Дніпровська Панорама».

Зараз близько 2,5% всіх доходів кожного вітчизняного домогосподарства витрачається на картоплю. З осені цей відсоток збільшиться – на улюблений продукт доведеться витрачати в два рази більше. Наприкінці серпня ціни на картоплю вже «поповзли» вгору, ближче до кінця вересня темп їх зростання значно посилиться.

Протягом року вартість кілограма картоплі рідко опускалася нижче 14 грн, 2018 року ця цифра рідко перевищувала 9 грн. Надії на багатий урожай цього року не виправдалися через погодні умови – весь липень на полях протрималася посуха.

Однак аграрії сподіваються, що урожай пізньої картоплі буде не катастрофічно невеликим. Трохи знизить вартість картоплі експорт з Білорусі, але тільки в тому випадку, якщо курс гривні залишиться стабільним.

Крім погодних факторів є також імовірність того, що аграрії спробують спровокувати штучний дефіцит картоплі, відправивши більшу частину врожаю на зберігання. На ринки відправлять тільки продукт, який непридатний до тривалого зберігання – дрібні та пошкоджені коренеплоди.

Поділитись