В Україні планують скасувати пільговий тариф на електроенергію для населення

В Україні планують скасувати пільговий тариф на електроенергію для населення

Підвищення тарифу на електроенергію до рівня II класу промислових споживачів чекає великих побутових споживачів в Україні.

Такі зміни будуть пов’язані з тим, що Міненерго планує відмовитися від пільгових тарифів на електроенергію для великих побутових споживачів. Такі плани озвучив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

“Ми будуємо ефективні енергетичні ринки. ПСО (покладення спеціальних обов’язків), або режим спеціальних зобов’язань – інструмент, який не покращує ефективність ринку. Я не думаю, що ми повністю відмовимося від ПСО в 2020 році, але ми будемо рухатися в напрямку того, щоб зменшити обсяг ПСО”, – заявив міністр.

На думку міністра, відмова від пільг і збільшення вартості електроенергії для великих споживачів електроенергії допоможе сформувати реальний ринковий тариф на цю послугу.

“Ми розглядаємо і вивчаємо можливість, що означає приведення ціни до реальної ринкової – до II класу напруги – для тих побутових споживачів, які споживають набагато більше, ніж інші”, – зазначив міністр та пояснив, що має на увазі або дуже забезпечених споживачів, або тих, хто приховує під статусом фізичної особи промислове виробництво.

“Це великі обсяги – понад 500 кВт або ще більше”, – сказав Оржель.

Станом на початок 2019 року тарифи на електроенергію в Україні покривали її собівартість (виробництва і розподілу) лише на 46,2%, що нижче за показник річної давності – 51,7%.

Поділитись