В Україні планують реформувати юридичну освіту

В Україні планують реформувати юридичну освіту

Міністерством освіти разом з Міністерством юстиції розроблений проект Концепції реформування юридичної освіти. Проект документа запропонований для громадського обговорення.

Метою Концепції є створення умов для модернізації змісту юридичної освіти.

Автори Концепції наголошують на невідповідності змісту юридичної освіти і якості підготовки в правничих школах сучасним вимогам ринку праці та викликам, що стоять перед сучасним суспільством.

Проявами зазначеної проблеми є недостатній рівень теоретичних знань та практичних навичок у значної частини випускників правничих шкіл, брак уваги до формування у здобувачів юридичної освіти цілісного світогляду правника, непрозора система формування державного замовлення на підготовку правників та відсутність ефективної внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах вищої освіти.

Також до проблемних питань розробники Концепції відносять недостатньо високу якість наукових досліджень у сфері права, надмірну кількість закладів вищої освіти, що готують правників та низький рівень працевлаштування випускників правничих шкіл.

Концепція також передбачає шляхи і способи розв’язання проблеми, основними з яких є створення галузевої системи кваліфікацій, а також забезпечення внутрішньої та зовнішньої якості підготовки правників.

Окрему увагу автори Концепції присвячують системі підготовки правників, змісту освітніх програм для здобувачів вищої юридичної освіти, впровадженню спеціальних вступних випробувань для вступу для здобуття вищої освіти за спеціальностями «Право», «Міжнародне право», а також впровадженню Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

До роботи над проектом Концепції також були залучені представники закладів вищої освіти, громадських організацій, а також експерти міжнародних програм з реформування юридичної освіти в Україні.

Строк реалізації Концепції становить п’ять років, пише osvita.ua.

Зауваження та пропозиції до проекту Концепції можна надсилати до 25 квітня 2019 року на електронну адресу: [email protected].

Поділитись