В Україні обмежили використання російської мови

В Україні обмежили використання російської мови

В Україні працівників супермаркетів, ресторанів, кафе, спортклубів, перукарень та інших закладів в сфері обслуговування зобов’язали обслуговувати відвідувачів тільки українською мовою.

Вимога відповідної статті закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вступила в силу в суботу, 16 січня. Згідно з вимогами закону, персонал закладів має стати розмова з гостем на українській мові, і тільки на прохання відвідувача можна перейти на зручний для нього мову. Також українською мовою клієнтам повинні надавати інформацію про товари і послуги. Меню і інша інформація в письмовому вигляді може дублюватися на інших мовах.

За невиконання цього правила передбачені штрафні санкції для власників закладів. Їх введуть з 16 липня 2022 року. Порушення будуть розглядатися уповноваженим із захисту державної мови, і в разі встановлення факту недотримання приписів він отримає право накладати на порушників штраф до 400 неоподатковуваних мінімумів (6,8 тис. гривень).

21 грудня минулого року депутат Верховної ради від фракції «Слуга народу» Максим Бужанський запропонував скасувати штрафи за обслуговування не українською мовою і зазначив, що вніс до парламенту відповідний законопроект. Він додав, що 27 колег з фракції «Слуга народу» стали співавторами його законопроекту, і висловив їм подяку.

10 грудня Бужанський вніс до парламенту проект закону про скасування закону про державну мову в Україні. Автор законопроекту зазначив, що чинний закон про державною мовою не має нічого спільного із захистом і розвитком української мови.

Поділитись