В Україні кілька мільйонів громадян працюють нелегально

В Україні кілька мільйонів громадян працюють нелегально

Трудових “нелегалів” в Україні працює декілька мільйонів.

Про це пише УНІАН з посиланням на відомство та заяву глави Державної служби України з питань праці Романа Чернегу. За його словами, в Україні кілька мільйонів громадян працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем.

“Станом на сьогодні ми можемо говорити про кілька мільйонів наших громадян, які працюють поза межами офіційних трудових відносин”, – сказав Чернега, зазначивши, що таким чином громадяни погоджуються на відсутність соціальних гарантій і прав повноцінних членів суспільства.

Чиновник зазначив, що високий показник тіньової зайнятості, крім недоліків для самих працівників, негативно впливає і на економіку країни. Він же зауважив, що було б непогано, якби голосувати на виборах могли б лише ті українці, що працюють легально.

“Я думаю, було б непогано передбачити і у нас такі запобіжники, які б працювали системно і допомагали робити Україну кращою, економічно більш стабільною, багатшою”, – додав він.

Чернега нагадав, що легальне працевлаштування дає право на соцпакет і пенсію.

У 2017 році в Україні була прийнята пенсійна реформа. Вона “осучаснила” виплати нинішнім пенсіонерам, але різко підняла необхідний страховий стаж з 15 до 25 років. У 2028 року для отримання пенсії в 60 років необхідно буде мати 35 років стажу. Якщо він буде в проміжку між 25 і 35 роками, то на пенсію людина вийде в 63. А між 15 і 25 – в 65 років. При стажі менше 15 років можна буде розраховувати лише на соцдопомогу, яка буде не більше прожиткового мінімуму.

Поділитись