В Україні існує значний попит на органічні яблука

В Україні існує значний попит на органічні яблука

Цьогоріч в Україні спостерігається перевиробництво яблук, що призвело до того, що багато господарств відмовилося збирати частину урожаю, залишаючи яблука на полі.

Однак, на думку президента Академії органічного садівництва Валентини Лановенко, це не стосується виробників органічних яблук, оскільки попит на органічну продукцію, як в Україні, так і за кордоном перевищує пропозицію, передає agro-business.com.ua.

Наразі більшу частину сертифікованих органічних садів займають високорослі насадження або так звані дикороси. Однак, вони, на жаль, мають низьку продуктивність на рівні 3-5 т. з гектара. Якщо над ними попрацювати і привести в кращий стан – то урожайність подвоїться. Але специфіка таких садів полягає в тому, що вони є сировинними, адже яблука здебільшого зтрушують, потім збирають і вони здебільшого придатні лише для концентрату. Їх також купують і цілими, але їхня вартість доволі низька.

Що стосується нових насаджень, то за останній час в Україні заклали близько 500 га на карликових та напівкарликових підщепах – і це вже зовсім інша модель, яка дозволяє отримати від 40-45 тон з гектара. Ці яблука є товарними і їх можна продавати за прийнятними цінами, як на втнутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Поділитись