В Україні хочуть заборонити електронні сигарети

В Україні хочуть заборонити електронні сигарети

В Україні незабаром можуть встановити загальні обмеження на куріння тютюну в усіх наявних формах, включаючи електронні сигарети, а також системи нагрівання тютюну на кшталт Iqos.

Відповідні зміни містить проект закону, який днями оприлюднили для ознайомлення чиновники МОЗ, передає UBR.

Документ, крім іншого, пропонує повністю переписати формулювання «куріння тютюнових виробів», під яким наразі мається на увазі «процес згоряння тютюну». У новій версії під курінням слід розуміти будь-яку дію, яка призводить до нагрівання, тління, згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюються дим або аерозоль (пара, туман)».

Крім того, має змінитися й поняття «тютюновий виріб», яке містить вичерпний перелік товарів. У новій версії таким пропонують називати будь-які «вироби», які можна вжити і які містять (у тому числі частково) тютюн.

Ще одна важлива зміна, що пропонується документом, – тотальна заборона ароматичних добавок до сигарет та тютюну для самокруток. Додавати останні хочуть заборонити у всіх формах: у самому тютюні, у вигляді капсул у фільтрах й т. д. Крім суто медичних завдань (у пояснювальній записці до проекту автори не шкодують статистичних даних про шкоду куріння), МОЗ пояснює необхідність розробки та прийняття закону імплементацією європейських правил в українське законодавство.

Втім, не слід очікувати, що зазначені зміни негайно набудуть чинності. Нинішнє скликання Верховної Ради при всьому бажанні не встигне проголосувати за законопроект: термін для попереднього ознайомлення суспільства з ініціативами закінчиться тільки 20 липня, тобто за день до парламентських виборів. Норми закону наберуть чинності лише через рік після того, як президент поставить підпис під текстом, пише unian.ua.

Поділитись