В Україні хочуть адаптувати ЗНО під шрифт Брайля

В Україні хочуть адаптувати ЗНО під шрифт Брайля

Міносвіти хоче адаптувати три програми ЗНО для осіб з глибоким порушенням зору. Документ доступний для громадського обговорення.

Так історія України, біологія та математика повинні стати першими предметами, ЗНО з яких можна буде скласти з допомогою шрифту Брайля.

Документ доступний до обговорення. Пропозиції та зауваження можна надіслати до 10 листопада на пошту: [email protected].

Шрифт Бра́йля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з вадами зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

Поділитись