В Україні двох суддів викрито у порушенні антикорупційного законодавства

В Україні двох суддів викрито у порушенні антикорупційного законодавства

Стало відомо, що в Україні двох суддів викрито у порушенні антикорупційного законодавства. Вони несвоєчасно повідомили НАЗК про суттєві зміни у майновому стані. За порушення вимог закону на суддів Господарського суду міста Києва та Уманського міськрайонного суду Черкаської області складені протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Дані правопорушення виявили співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції. Поліцейські з’ясували, що судді несвоєчасно повідомили Національне агентство про суттєві зміни у майновому стані.

Так, суддя Господарського суду міста Києва у 2018 році придбала житловий будинок та земельну ділянку, вартість яких перевищує 50 прожиткових мінімумів. Крім того, вона отримала подарунок від неблизької особи у грошовій формі. Про факт набуття у власність нерухомості суддя, відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції», повинна була повідомити НАЗК у встановлений строк. Однак цього не зробила, а одержувати подарунок – взагалі не мала право від даної особи.

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області також у визначений законодавцем термін не повідомила про отримання у 2018 році доходу, який перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Як повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України, інформацію про вчинення суддями адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, були скеровані до Національного агентства, на підставі якої стосовно суддів складені протоколи. А саме три протоколи стосовно судді Господарського суду міста Києва – два протоколи за ч. 2 ст. 172-6 (Порушення вимог фінансового контролю) Кодексу України про адміністративні правопорушення та один – за ч. 1 ст. 172-5 (Порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків) стосовно судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області – ч. 2 ст. 172-6 КУпАП.

Наразі матеріали знаходяться на розгляді в суді.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

 

Поділитись