В Україні дорожчатимуть комунальні послуги

В Україні дорожчатимуть комунальні послуги

До кінця року газ для населення подорожчає на 15%. 2020-го додасть до ціни ще 20. Наступні два роки вартість зросте на 14 і 10% відповідно, йдеться в останньому прогнозі Мінекономрозвитку.

На 20% до кінця цього року очікують подорожчання гарячої води та опалення. Наступні три роки тарифи збільшуватимуться на 10–15%. Електроенергія стане дорожчою цьогоріч на 15%. Ще за два роки додасть 18,9 і 20% відповідно. 2022 року прогнозують подорожчання електроенергії на 7%.

Комунальні тарифи в Україні розраховують за затратною формулою. Тобто всі витрати підприємств закладають у ціну. В цивілізованих країнах такого немає. Держава повинна регулювати вартість через спеціальні органи чи антимонопольне законодавство. Якщо тарифи підвищувати як заманеться, матимемо “космічну” заборгованість з оплати комунальних послуг. В Україні за останні два роки вона зросла втричі. На 1 січня 2017-го населення заборгувало 23 мільярди гривень. У лютому 2019-го — 69 мільярдів. Бо вартість газу в нас європейська, а зарплати залишилися українськими.

Правила надання субсидій на оплату комунальних послуг виписані так, що тарифи зростають, а кількість пільговиків падає. Попередні опалювальні сезони допомогу отримували близько 6,5 мільйонів домогосподарств. Цьогоріч їхня кількість скоротилася до 3,3 мільйона. Уряд 1 травня торік змінив правила оформлення субсидій. І штучно відсік частину домогосподарств. Ситуацію рятує монетизація субсидій, яку запровадили в березні цьогоріч. Люди отримують гроші на руки і самостійно оплачують комунальні послуги. Раніше кошти на субсидії надходили на рахунки постачальників, пише gazeta.ua.

Поділитись