В Україні без роботи в результаті кризи можуть залишитися до 500 тисяч осіб

В Україні без роботи в результаті кризи можуть залишитися до 500 тисяч осіб

В Україні без роботи в результаті кризи можуть залишитися від 170 до 500 тисяч осіб, вважає економіст, екс-міністр економіки Тимофій Милованов.

За словами колишнього міністра українців після пандемії чекає інша хвиля неприємностей. Милованов вважає, що багато українців через пандемію втратять роботу.

“У Китаї безробіття зросло за місяць на 1% – до 6,2%. В Україні безробіття приблизно 8,6%, що становить близько 1,5 млн осіб. Якщо безробіття зросте так само, як в Китаї – на 1%, це буде означати, що 170 тисяч осіб втратять роботу”, – написав Милованов в Facebook.

За його словами, найбільш уразливими до втрати роботи під час кризи будуть люди без офіційного працевлаштування.

“У Китаї таких приблизно 291 млн осіб. В Україні це близько 20% від загального числа працівників, або 3,4 млн осіб. З них 22-23% працюють в сферах торгівлі, дрібного ремонту, харчування, готелів і транспорту. Тобто приблизно 700 тисяч осіб”, – зазначив Милованов.

Чверть або половину таких співробітників можуть звільнити під час кризи.

“Дійсно, в Китаї, за опитуванням рекрутингового агентства Zhaopin.com, 40% робітників працюють в нормальних умовах, 25% втратили роботу, 17% не отримують зарплату, а 20% мають затримку з зарплатою. Тому припущення, що роботу втратять від чверті до половини неформально зайнятих працівників в найбільш уразливих галузях, може бути прийнято як обґрунтоване і консервативне”, – додав Милованов.

При такому сценарії це буде від 175 до 350 тисяч осіб.

Поділитись