В ООН розгорівся скандал між США і Китаєм

В ООН розгорівся скандал між США і Китаєм

Постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь різко атакував Сполучені Штати, які знову звинуватили Китай в відповідальності за поширення Covid-19, під час відеоконференції Ради безпеки, в якій взяли участь кілька глав держав і міністрів, повідомляє AFP.

«Досить! Ви створили достатньо проблем в світі», – сказав Чжан Цзюнь в завершенні зустрічі під безпристрасним поглядом Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша.

«Перш ніж вказувати пальцем на інших, дайте відповідь що є причиною 7 мільйонів випадків захворювання і більше 200 000 смертей в Сполучених Штатах?» – запитав китайський посол, звинувативши Вашингтон у поширенні «вірусу дезінформації», «брехні і обману».

«Припиніть політизувати вірус», «велика держава повинна вести себе як велика держава», – наполягав він, перш ніж отримав сильну підтримку з боку свого російського колеги Василя Небензі.

Під час зустрічі під головуванням президента Нігеру Іссуфу Махамада, на якій були присутні, зокрема, лідери Тунісу та Естонії, а також глави дипломатії Сергій Лавров (Росія) і Жан-Ів Ле Дріан (Франція), посол США Келлі Крафт підтвердив звинувачення, зроблені Дональдом Трампом у вівторок перед Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

«Я приголомшена, мені соромно за цю Раду, мені неприємно зміст сьогоднішніх дебатів», і те, що його члени вирішили «зосередити увагу на політичних закидах, а не на вирішальному питанні», – повторила американський дипломат на початку свого виступу.

«Рішення Комуністичної партії Китаю приховати походження цього вірусу, звести до мінімуму його небезпеку і припинити наукове співробітництво перетворило локальну епідемію в глобальну пандемію», – осудливо сказала вона в своєму виступі.

«Що ще більш важливо, ці рішення коштували сотень тисяч життів по всьому світу».

Під час відповіді китайського постпреда Келлі Крафт зникла з екрана, її замінив дипломат другорядного рангу з американської місії при ООН.

Поділитись