В ОБСЄ оцінили підсумки “нормандського саміту” в Парижі

В ОБСЄ оцінили підсумки “нормандського саміту” в Парижі

Нормандський саміт сам по собі є позитивним, але його результати можна буде оцінити лише через 2-4 місяці, заявив координатор від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі по Донбасу Тоні Фріш.

“Те, що чотири лідери нарешті зустрілися через три роки – це позитивний факт. Позитивно, звичайно, і те, що також мали місце двосторонні контакти. Безумовно, це позитивно, тому що очевидно: якщо є розуміння на вищому рівні, це умова для того, щоб стали можливими подальші кроки”, – заявив Фріш.

Він наголосив на важливості того, що нормандська четвірка, зокрема, Німеччина і особливо Франція як приймаюча сторона продовжують займатися пошуком вирішенння питання. Однак прийняті на саміті рішення не вражаючі, це “поточні питання, які вже пророблялися раніше”, вважає Фріш.

“Так що все залежить від того, хто, що і коли буде реалізовувати. Я б сказав, що в кінцевому підсумку оцінку можна буде дати тільки, напевно, протягом наступних двох, трьох або чотирьох місяців”, – додав він.

Перший за три роки саміт лідерів країн “нормандської четвірки” пройшов в Парижі 9 грудня. Сторони прийняли спільне комюніке і домовилися зустрітися через чотири місяці в Берліні, щоб продовжити роботу з врегулювання ситуації в Донбасі. У комюніке підкреслено, що мінські угоди залишаються базисом для роботи в “нормандському форматі”, передбачено розведення сил до кінця березня 2020 року в трьох нових точках в Донбасі. Лідери також закликали забезпечити до кінця року режим припинення вогню в Донбасі.

Крім цього, вони закликали контактну групу забезпечити обмін полоненими на Донбасі “всіх на всіх” до кінця року і надати Червоному Хресту “повний і безумовний доступ до всіх утримуваних осіб”.

Поділитись