В “Нафтогазі” допустили укладення договору по транзиту газу на рік

В “Нафтогазі” допустили укладення договору по транзиту газу на рік

“Нафтогаз” направив “Газпрому” відповідь на його пропозицію про продовження контракту на транзит російського газу, заявив виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко.

“У відповіді зазначено, що сторони повинні продовжувати обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі за участю Єврокомісії”, – написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Він також підкреслив, що Україна може укласти договір щодо транзиту газу на один рік, але умови повинні “відповідати європейським правилам”. Крім того, “Нафтогаз” встигне сертифікувати нового оператора газотранспортної системи до кінця року: це дозволить підписати довгостроковий контракт на транзит, додав Вітренко.

Діючі контракти Росії і України на транзит і поставку палива закінчуються в кінці року. Москва, Київ і Єврокомісія проводять тристоронні консультації про продовження поставок, але поки безрезультатно. На зустрічі 27 жовтня представники Росії запропонували пакетний варіант вирішення газових проблем. Зокрема, мова йшла про припинення всіх претензій і судових розглядів. Однак у відповідь Вітренко заявив, що розглядаються різні схеми, але не “обнулення”.

Поділитись