В Ізраїлі суд дозволив стежити за хворими COVID-19 за допомогою технологій спецслужб

В Ізраїлі суд дозволив стежити за хворими COVID-19 за допомогою технологій спецслужб

В Ізраїлі суд заборонив відстежувати заражених коронавірусом громадян за допомогою технологій контррозвідки “Шин-Бет”, повідомляє “Інтерфакс”.

Як пише газета Ha’aretz, використання технологій спецслужби дозволено до 14 березня. Виняток становитимуть випадки, коли людина з діагностованим COVID-19 відмовиться від співпраці при проведенні епідеміологічного розслідування. Влада вирішила задіяти технологію “Шин-Бет” для відстеження заражених і їх можливих контактів в березні 2020 року. Потім цей дозвіл кілька разів подовжували.

У грудні 2020 року в уряді пообіцяли скоротити використання технології, але потім ця обіцянка не була виконана. Проти її використання виступали правозахисники.

Один із суддів колегії, зазначив, що Ізраїль виявився єдиною західною демократією, яка використовувала свою секретну службу в боротьбі з коронавірусів, і незважаючи на це ще й оголошувала численні локдауни. При цьому технологія стеження давала численні помилки, і в результаті сотні тисяч ізраїльтян отримали помилкове розпорядження самоізолюватись.

В Ізраїлі захворюваність інфекцією йде на спад, а вакцинація розширюється.

Поділитись