В Ізраїлі під час розкопок виявили церкву віком 1300 років

В Ізраїлі під час розкопок виявили церкву віком 1300 років

Християнська церква віком 1300 років з пишними мозаїчною підлогою, що є, мабуть, частиною монастиря, виявлена ​​ізраїльськими археологами при розкопках в селі Кфар-Кама недалеко від гори Фавор, повідомляє ізраїльське управління старожитностей.


“Церква віком 1300 років з пишними мозаїчною підлогою була виявлена ​​в черкеської селі Кфар-Кама, недалеко від гори Фавор під час розкопок, що проводяться Управлінням старожитностей Ізраїлю у співпраці з Академічним коледжем Кінерет за підтримки місцевих волонтерів. Католицький архієпископ д-р Юсеф Матта, глава греко-католицької церкви в Ізраїлі, особисто відвідав це місце і був натхненний стародавніми руїнами”, – йдеться в повідомленні ізраїльського управління старожитностей.

Відкриття було зроблено в ході розкопок, які є підготовчими роботами перед будівництвом дитячого майданчика в Кфар-Кама.

“Церква розміром 12 на 36 метрів включає великий внутрішній двір, притвор і центральний зал. Особливістю цієї церкви є наявність трьох апсид (молитовних ніш), в той час як більшість церков мали лише одну апсиду. Неф і проходи були вимощені мозаїкою, яка частково збереглася . Їх барвисте оформлення відрізняється геометричними візерунками, а також синіми, чорними і червоними квітковими орнаментами. Особливою знахідкою став маленький релікварій, кам’яний ящик, який служив сховищем для священних реліквій”, – розповідає керівник розкопок Нуріт Фейг.

Як показали дані радіолокаційної перевірки, поруч знаходяться інші приміщення, які належить розкопати. Можливо, церква є частиною великого монастиря, припускають дослідники.

У 60-х роках минулого століття в селі Кфар-Кама вже була знайдена невелика церква з двома каплицями, яка датується першою половиною шостого століття. Знову виявлена ​​в Кафр-Кама церква свідчить про важливість цієї християнської села, заснованої в візантійський період недалеко від гори Фавор, яка шанується віруючими як місце Преображення Ісуса Христа.

Поділитись