В Європі чекають, що Трамп програє президентські вибори

В Європі чекають, що Трамп програє президентські вибори

На початку свого президентського правління Трамп ставився до Європи як чогось другорядного. Тепер від американо-європейських відносин, схоже, мало що залишилося, лише гіркий присмак для лідерів ЄС, які витратили три роки, безуспішно намагаючись переконати «вибухового американця» підтримати західний альянс.

Вони вже не мають ілюзій з приводу того, що Трамп може змінитися. Єдине питання, яке зараз залишається: чи переможе він в листопаді? Після того як канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилася від участі в запланованому на кінець червня саміті G7, пославшись на ризик зараження коронавірусом, Трамп різко розкритикував цей клуб економічних держав, висміявши його і назвавши «застарілим».

Як нагадує видання Politico, ще на початку свого терміну він так відгукувався про НАТО. Говорячи про майбутній саміт «Великої сімки», Трамп також знову озвучив своє бажання, щоб Росія, виключена з G8 через «анексію Криму» в 2014 році, знову приєдналася до групи.

За словами європейських офіційних осіб, пандемія виявила ще більше тріщин у відносинах з США. Наприклад, Трамп 11 березня без повідомлень і консультацій оголосив про заборону на в’їзд з Європи. Цей крок породив хаос в європейських аеропортах. А, на думку експертів, все це, швидше за все, посприяло поширенню коронавірусу, оскільки американські громадяни, інфіковані Covid-19, стояли в чергах в переповнених аеропортах, намагаючись потрапити на батьківщину, оскільки вони боялися застрягти за кордоном. І навіть коли світ зіткнувся з пандемією, Трамп продовжив знаходити способи для підриву міжнародного світопорядку, наприклад, за допомогою виходу з Договору з відкритого неба, йдеться в статті.

Тим часом старі розбіжності між Європою і США зберігаються. Лідери ЄС не відчувають особливих надій з приводу того, що невирішені торгові суперечки будуть улагоджені до листопадових виборів. І навіть глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен з моменту свого вступу на посаду – 1 грудня минулого року – так і не відвідувала Сполучені Штати.

Поділитись