В ЄС визнали ескалацією список РФ з “недружніми” країнами

В ЄС визнали ескалацією список РФ з “недружніми” країнами

В ЄС вважають черговим кроком в напрямку ескалації рішення Росії ввести список “недружніх” іноземних держав.

Таку заяву зробив в Twitter голова Євроради Шарль Мішель.

На його думку, таке рішення Москви “підриває дипломатичні відносини”, пише Deutsche Welle.

Мішель висловив упевненість, що зусилля “розколоти ЄС – марні”, додавши, що Чехія може розраховувати на абсолютну солідарність з боку Брюсселя.

“Ми закликаємо Росію повністю дотримуватися Віденську конвенцію” про дипломатичні зносини, підкреслив глава Євроради.

Раніше, 14 травня, на офіційному порталі правової інформації було оприлюднено список держав, які в Москві сприймають як “недружні”. До нього увійшли поки всього дві країни – США і Чехія. Документ передбачає, зокрема, що дипломатична місія Чехії в Росії матиме право приймати на роботу не більше 19 осіб, які перебувають на території РФ, посольство США – жодного.

Дипломатичні конфлікти з РФ

Дипломатичний конфлікт Росії з США і кількома країнами Європи загострився кілька тижнів тому. Так, 17 квітня влада Чехії повідомили про висилку 18 співробітників посольства РФ в зв’язку з даними про причетність російських спецслужб до вибуху на складі боєприпасів в селі Врбетіце в жовтні 2014 року. У відповідь РФ оголосила про видворення 20 співробітників чеської дипмісії.

До цього, 15 квітня, США посилили санкції відносно Кремля, в тому числі вислали десять російських дипломатів. У відповідь МЗС РФ заявив про висилку 10 співробітників посольства Сполучених Штатів.

Поділитись