В “Газпромі” назвали умови для нового контракту з Україною

В “Газпромі” назвали умови для нового контракту з Україною

Як зазначив глава російської компанії Олексій Міллер, сторонам необхідно врегулювати судові суперечки і відмовитися від претензій.

Глава “Газпрому” Олексій Міллер і уповноважений федерального уряду ФРН щодо транзиту газу через Україну Георг Граф Вальдерзее обговорили взаємодію російської компанії і України в газовій сфері з 2020 року. Про це йдеться в повідомленні “Газпрому”.

Міллер звернув увагу, що до укладення нового транзитного контракту необхідно вирішити ряд принципових питань. Перший – врегулювання судових спорів між “Газпромом” і “Нафтогазом”, взаємну відмову від претензій і припинення судових розглядів за контрактами на поставку і транзит російського газу, а також відновлення балансу комерційних інтересів сторін. Друге питання – готовність України до прямих закупівель російського газу з 2020 року та ухвалити їх обсяги.

Крім того, Україна в рамках імплементації положень Третього енергопакету ЄС необхідно, зокрема, забезпечити реальну незалежність національного регулятора та створити сертифікованого незалежного газотранспортного оператора. Якщо українська сторона не встигне закінчити цю роботу станом на 1 січня 2020 року, “Газпром” готовий до продовження на перехідний період чинного транзитного контракту з урахуванням актуальних ринкових умов.

Поділитись