Уряд позичить кошти на індексацію пенсій у МВФ, Світового банку і ЄС

Уряд позичить кошти на індексацію пенсій у МВФ, Світового банку і ЄС

Індексацію пенсій в травні планують провести за рахунок скорочення витрат держбюджету, а також залучення кредитів.

Про те, що на обіцяну індексацію гроші можуть позичити, в ефірі програми Свобода слова на каналі Україна заявила заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

“Є кілька джерел. В першу чергу, ми будемо скорочувати частину неефективних витрат в бюджеті. Розподіляти там, де фактично можна буде. Джерелом будуть і державні компанії, і доходи всіх максимально державних банків. Це скорочення великих зарплат. Скорочення всього того бюджету, який можна скоротити”, – заявила Ковалів.

При цьому частина індексації пенсій відбуватиметься за рахунок запозичень і збільшення зовнішніх боргів.

“А по-друге: ми будемо збільшувати дефіцит бюджету. Ми собі можемо це дозволити. На сьогодні у нас бюджет був запланований з дефіцитом в 2%. Але цей бюджет будувався на прогнозі економічного зростання 3,5%. Сьогодні ми бачимо прогноз, коли економіка ЄС впаде до 10%. Чим ми будемо фінансувати дефіцит? В основному запозиченнями і збільшенням державного дефіциту. Нам важливо займати ці гроші максимально дешево. Це МВФ, це Світовий банк, це Єврокомісія. Це там, де відсоткова ставка,по нашому боргу може становити 0,5% або 1%, або 1,2%. Це найдешевші гроші, які нам доступні. Зараз уряд над цим працює”, – додала вона.

Поділитись