Уряд пообіцяв реагувати на рейдерство протягом 24 годин

Уряд пообіцяв реагувати на рейдерство протягом 24 годин

Мін’юст реагуватиме на найбільш грубі й очевидні порушення закону в сфері майнових прав протягом 24 годин з моменту надходження скарги.

Відповідну постанову “Про внесення змін до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації” прийнято на урядовому засіданні напередодні, пише Юрліга. Про це повідомив Міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, своєчасний розгляд скарг необхідно для захисту осіб, права яких порушені в результаті дій держреєстраторів.

“Постановою встановлюється, що скарги в сферах державної реєстрації розглядаються не пізніше наступного робочого дня з дня їх реєстрації на предмет встановлення підстав для відмови в її задоволенні. Крім того, розгляд скарги здійснюється Мін’юстом невідкладно, без розгляду її колегіально, у разі встановлення наявних очевидних порушень закону в рішеннях, діях або бездіяльності державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації”, – повідомив він.

Постанова також встановлює ряд інших процедурних гарантій, які не дозволять недобросовісним учасникам справи затягувати розгляд скарги Мін’юстом.

Оновлений порядок розгляду скарг стосується не тільки порушень корпоративних прав або ж прав на будівлі та споруди, а й на земельні ділянки. Власник земельної ділянки, у якого незаконно відібрали землю, може звертатися із заявою до Міністерства юстиції. Така скарга на незаконні дії повинна бути оформлена належним чином і відправлена ​​онлайн через портал i.gov або листом або подана безпосередньо до канцелярії Мін’юсту.

“Якщо є підстави вважати, що якісь дії з землею були незаконними, ми тут же внесемо зміни до відповідних реєстрів і повертаємо землю власнику. У нас достатньо ресурсу, і ми швидко будемо розглядати скарги”, – запевнив Малюська.

Поділитись