Уряд Обами не поставляв Україні Javelin через побоювання спровокувати Росію

Уряд Обами не поставляв Україні Javelin через побоювання спровокувати Росію

Вашингтон при адміністрації попереднього президента Барака Обами не поставляв Києву протитанкові ракетні комплекси Javelin через побоювання спровокувати Росію.

Таку думку висловила Фіона Хілл, яка раніше працювала старшим директором по Росії Ради національної безпеки Білого дому.

“Думаю, це робилося здебільшого з політичних міркувань, пов’язаних з побоюваннями про те, що це спровокує росіян залежно від того, як це буде піднесено”, – сказала вона на слуханнях в спеціальному комітеті з розвідки Палати представників Конгресу США, які проводяться в рамках процедури імпічменту щодо президента країни Дональда Трампа.

Минулого тижня держсекретар США Майкл Помпео заявив, що діюча американська адміністрація надала Україні зброю, щоб вона “могла битися проти росіян”. За його словами, попередня адміністрація “вважала за краще цього не робити”, вирішивши “надати ковдри”.

На початку березня минулого року Пентагон оголосив, що Україна отримає комплекси Javelin на загальну суму $ 47 млн, включаючи 37 пускових установок і 210 протитанкових керованих ракет до них. В кінці квітня того ж року стало відомо, що Україна отримала цю зброю.

Поділитись