Українські зарплати залишаються найнижчими у Європі

Українські зарплати залишаються найнижчими у Європі

Погодинний розмір зарплати у країнах ЄС торік становив від 4,9 до 42,5 євро. Такі підрахунки Євростату. Найменша оплата за годину роботи – в Болгарії та Румунії, найвища – в Данії та Бельгії. У Болгарії – 4,9 євро, Румунії – 6,3, Литві – 8, Латвії – 8,1. Тим часом у Данії – 42,5 євро, в Бельгії – 39,6, Люксембургу – 37,6, Швеції – 36,6, Франції – 36.

А от за останніми даними Держстату, середня заплата в Україні становила 7 828 гривень на місяць. Це підрахунки за лютий. Норма тривалості робочого часу у цей місяць становила 160 годин. Тож виходить, що за годину українці отримували в середньому 1,5 євро. У Держбюджеті на цей рік зазначено, що погодинний розмір мінімальної зарплати становить 22,41 гривні, тобто 0,71 євро за годину.

“В Україні дотепер встановлюється мінімальна зарплата на місяць, а не на годину. Це рудимент старої радянської системи. У світі ж вже давно перейшли на встановлення і визначення погодинної оплати праці, – розповідає Експрес-онлайн Олексій Кущ, фінансовий аналітик. – Саме погодинна оплата праці найбільш об’єктивно відображає якість використання трудових ресурсів у країні. Зрештою, окрім того, що слід переходити на погодинну оплату праці, потрібно також змінювати систему визначення розміру мінімальної зарплати. В Україні охоронець у супермаркеті може отримувати таку ж заробітну плату, як висококваліфікований електрик чи слюсар. У результаті такого примітивного усереднення найбільш кваліфіковані робочі кадри мігрують у пошуках добреоплачуваної роботи за кордон, пише expres.ua.

Поділитись