Українські вчені винайшли нові сорти винограду

Українські вчені винайшли нові сорти винограду

Вчені Інституту виноградарства та виноробства НААН України розробили нові сорти винограду. Про це повідомив директор наукового центру Інституту В’ячеслав Власов. За його словами, завдяки новим відкриттям, Україна має високий потенціал для виробництва високоякісних вин.

«Розробки вчених Інституту останніх років у напрямі селекції технічних сортів винограду дали змогу поповнити сортимент України білими сортами – Загрей, Ароматний, Іскорка, Ярило, Селена, що використовуються для приготування столових білих вин високої якості. Серед червоних сортів винограду нового покоління перспективними є Одеський жемчуг, Чарівний (раннього строку достигання) та Отрада (пізнього строку достигання). Встановлено, що виноград названих сортів має високу здатність до накопичення та віддачі фенольних та барвних речовин і, таким чином, є потенціал для виробництва високоякісних червоних вин», – розповів Власов.

Крім того, науковці Інституту досліджують поліфеноли винограду як засіб вирішення проблем пострадіаційних ускладнень. Це дуже важливо для країн, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, зазначили в НААНУ.

Науковці повідомили, що за даними Держстату, площа виноградних насаджень на початок 2018 року склала 42,5 тисяч гектарів. Зокрема, 40,3 тисячі гектарів винограду плодоносять. Основними «виноградними» та виноробними регіонами в Україні є Одещина, Миколаївщина, Херсонщина, Закарпаття та АР Крим. Разом тут росте 95% всіх площ виноградників України.

Торік українські виноградарі зібрали 377,8 тисяч тонн столового та технічного винограду. На виноматеріали спрямували 253 тисячі тонн винограду (без врахування АР Крим), пише naas.gov.ua.

Поділитись